UA-119504795-1

tiistai 5. helmikuuta 2019

Isityyppi yksityistä päivähoitoa ihmettelemässä
Yksityinen päivähoito on viime aikoina ollut paljon tapetilla, valitettavasti lähinnä huonossa valossa. Me Tähystäjäprinsessan kanssa olemme tuossa parjatussa hoitomuodossa, toinen asiakkaana, toinen työntekijänä.

Minä olen isänä saamaani palveluun äärimmäisen tyytyväinen. Tyttäreni nauttii päiväkotipäivistä ja työntekijänä viihdyn myös mainiosti. Kokemukseni rajoittuu toki vain yhteen päiväkotiin, mutta tähänastisella kokemuksella minulla on yksityisestä päivähoidosta vain hyvää sanottavaa.

Tilat ovat aivan uudet, viimeisen päälle päiväkodin toimintaa ajatellen suunnitellut. Piha-alue tarjoaa leikkeihin monipuoliset ja turvalliset puitteet.

Päivittäistä toimintaa seurattuani, olen isänä tyytyväinen ja jätän tyttöni hoitoon hyvillä mielin joka päivä. Kotiin lähtiessä nappaan mukaani iloisen ja hyvävointisen neidin. Asiakkaan näkökulmasta minulla on siis vain hyvää sanottavaa.

Työntekijänä koen samaa tyytyväisyyttä ja viihdyn työssäni erinomaisesti


Arkinen perustyö yksityisellä on toki täysin samaa kuin kuntapuolella. Päiväkoti on lopulta päiväkoti, omistusmuodosta riippumatta. Muutama seikka kuitenkin vaikuttaa viihtymiseeni merkittävästi.

Työsuhde-edut ovat kunnallista sektoria merkittävästi paremmat. Ruokailu tulee samoihin hintoihin, mutta nykytyössäni saan syödä jokaisen aterian lasten kanssa enkä vain lounasta. Lisäksi ylijäänyttä ruokaa saa henkilökunta viedä kotiin, ilman erillistä veloitusta.

Työterveyshuolto on järjestetty erinomaisesti, yksityisellä lääkärillä. Aikoja saa tarvittaessa helposti ja apu vaivaan kuin vaivaan tuntuu löytyvän tehokkaasti.

Suurin helpotus kuntapuoleen verrattuna on byrokratian keveys ja komentoketjun lyhyys, asiassa kuin asiassa esimies on käden ulottuvilla ja asiat saadaan hoidettua rivakasti.

Lippujen ja lappujen täyttäminen on minimoitu. Työvuorot, loma-anomukset ja muut vastaavat hoituvat sähköisesti.

Toiminnan suunnittelu on helppoa ja vahva panostus pienryhmätoimintaan antaa vapauden oman työn suunnitteluun omannäköiseksi.

Kun ympärillä on tulosvastuullista ja motivoitunutta väkeä, on koko työpaikalla raju tekemisen meininki


Tavoitteellisena heppuna viihdyn tällaisessa yhteisössä mainiosti. On helppo hengittää, kun väki keskittyy töihinsä eikä laske kahvitaukojen määrää tai kestoa. Työhön panostetaan ja toimintaa kehitetään koko ajan.

Myös omat ideani saivat välitöntä vastakaikua. Idea omasta ryhmästä otti välittömästi tuulta alleen ja nyt teenkin oman ryhmäni kanssa juuri omannäköistäni työtä.

Kaiken kaikkiaan kokemukseni yksityisestä päiväkodista ovat vain positiivisia. En ymmärrä, mistä suuri parjaus ja väheksyntä johtuu. Yksityisillä päivähoitoyksiköillä on kuitenkin merkittävä rooli kunnallisen puolen asiakaspaineen helpottamisessa.

Tai no, rehellisyyden nimissä tiedän, mistä parjaus johtuu. Tämähän on yritystoimintaa, josta joku tekee voittoa. Onhan se nyt väärin, ainakin tässä suomalaisessa tasapäistämistä ylistävässä ajatusmaailmassa.


2 kommenttia:

  1. Loistavaa, että nappasit idean heti samantien tänne! Helpostihan tosiaan yksi mätä omena pilaa koko korillisen eikä niistä hyvistä kokemuksista niin hanakasti lehtijuttuja tehdä kuin epäonnistumisista - tosin hyvä ne epäonnistumiset nostaa esille, jos sitä kautta saisi niihin sitä muutosta aikaan :)

    VastaaPoista
  2. Itse olen kiinnittänyt huomiota siihen, että yksityisissä päiväkodeissa on julkisiin verrattuna tosi pienet ja yksipuoliset piha-alueet. Kiva kuulla että kaikkialla näin ei kuitenkaan ilmeisesti ole.

    Monissa minun tietämissäni yksityisissä päiväkodeissa varahoidon järjestäminen voi tuottaa vaikeuksia, jos lapsi tarvitsee hoitoa päiväkodin loma-aikana. En tiedä onko teillä siihen joku hyvä systeemi? Eroperheissä tuo ei tosin varmaankaan ole ongelma, kun vanhemmat lomailevat yleensä eri aikaan.

    Olen myös kuullut että yksityisellä "valikoitaisiin" lapsia. Monet yksityisethän haluavat, että vanhemmat kirjoittavat jonkinlaisen hakukirjeen, jossa kertovat itsestään ja perustelevat miksi haluavat lapsensa juuri kyseiseen päiväkotiin. En sitten tiedä, mikä näiden hakukirjeiden merkitys lasten valitsemissa on? Olen kuitenkin kuullut, että esim erityistarpeisia lapsia ei mielellään otettaisi (koska nehän vaativat enemmän resursseja ja tuovat siten voittoa vähemmän).

    VastaaPoista