UA-119504795-1

tiistai 12. helmikuuta 2019

Kierrätystä ja muita arjen askareita



Hiljalleen pyrin kohti ekologisempaa elämäntapaa. Askelet ovat vielä pieniä, mutta suunta enimmäkseen oikea. Luonnollisesti Tähystäjäprinsessa häärii apuna niin kierrätyksessä kuin muissakin arjen askareissa.

Seikkailuista ja rymyämisestä huolimatta arjen askareet on hoidettava. Noissa arkisissa puuhissa neiti on suurella innolla mukana.

Toistaiseksi suurimmat suosikit ovat ruuanlaitto ja imurointi. Siivoukseen neiti osallistuu joka kerralla mielellään.

Useimmiten kokkaillessani neiti seisoo omalla jakkarallaan tomerasti apuna. Tämäkin on mukavaa ja arvokasta yhteistä puuhaa, etenkin kun palovammoiltakin on vältytty.

Pyykinpesussa tytöstä on oikeasti apuakin. Isityyppi lajittelee pyykit koneen eteen ja neiti lappaa ne koneeseen. Pyykki - ja tiskikoneen käynnistys on luonnollisesti tytön ikioma kunniatehtävä.

Otan mielelläni tyttäreni mukaan kotitöihin. Toki se välillä hankaloittaa asioita, mutta pidän tätä tapaa tärkeänä. Pienestä pitäen kotitöistä tulee arkista rutiinia ja tyttö myös oppii perustaidot noista puuhista.

Kierrätyksessä ja jätteiden lajittelussa neiti on jo taitava

Jätteistä lajittelemme sekajätteen, biojätteen, muovit, pahvit, paperit ja metallit. Neiti muistaa hienosti missä mikäkin keräysastia on ja kysyy tomerasti roskista, mihin ne kuuluvat.

Suurinta riemua herättää biojäte, joka päätyy kompostiin. Tuo muovinen pönttö herättääkin joka kerta neidin huomion sen ohi pihalla kulkiessamme.

Tähystäjäprinsessa myös osallistuu riemulla roskien viemiseen. Suurin syy lienee se, että hyvällä tuurilla matkalla voi nähdä roska-auton.

Itse pidän jätteiden lajittelua tärkeänä osana ekologista elämää.

Iso osa kierrätystä on myös vaatehuolto. Vanhoja vaatteita ei heitetä roskiin vaan laitetaan kiertoon. Uudet vaatteet hankitaan harkiten ja mahdollisuuksien mukaan käytettynä.

Minulle osa kierrätystä on myös vanhasta uudeksi ajattelu. Pohdin jatkuvasti missä rikkoutuneita huonekaluja ynnä muita voisi vielä hyödyntää.

Ruokajätteen minimointi on meille kunnia-asia.

Tyttäreni onkin jo tottunut elämään, jossa saman ruuan syöminen useampana päivänä on arkea. Pyrimme siihen, ettei mitään ruokaa heitetä roskiin, vaan se syödään tai hyödynnetään osana seuraavaa ateriaa.

Säännöllisesti pidämme myös kaapit tyhjiksi päiviä. Tuolloin ei osteta uusia ruokia, ennenkuin kaappeihin kertyneen ainekset on hyödynnetty.

Tähän liittyykin minun suurin vinkkini ekologisuuteen.

Ruokaa tulee lähes aina ostettua liikaa. Lopputuloksena on kaappien perukoille unohtuneita ruoka-aineita, jotka lopulta pilaantuvat.

Kaapit tyhjiksi päivinä ruokaa tehdään noista unohtuneista aineksista. Pienellä mielikuvituksella niistä saa loihdittua maittavaa ruokaa. Joskus saattaa syntyä varsin eksoottistakin apetta, mutta hyvällä halulla niitäkin olemme Tähystäjäprinsessan kanssa pistelleet.

Näistä ruokalajeista tuleekin ihan oma postauksensa vielä helmikuun aikana. Heti seuraavien kaapit tyhjiksi päivien jälkeen.

Tässä ne keinot joilla me astelemme kohti ekologisempaa elämää. Vinkkejä otamme mielellämme vastaan matkan tehostamiseksi.

3 kommenttia:

  1. Itsekin yritän pieniä askeleita ottaa ekologisempia valintoja kohti :)

    VastaaPoista
  2. Siinähän ne lapset oppii kun mukana saavat olla. Ahkera tyttö sinulla.

    VastaaPoista
  3. Meillä myös syödään aina kaikki ruoat ja pyrin olla heittämättä mitään roskiin. Onneksi meillä on myös kaksi koiraa joille voi aina loput antaa. :) Ekologisempia valintoja kohti itsekin pyrin kokoajan ja parannan omia kierrätystottumuksiani mm.

    VastaaPoista