UA-119504795-1

sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Merry Middle Aged Boxers
Kun joukko keski-ikäisiä miehiä ja parivuotias tyttö kokoontuvat lauantai-aamuna nyrkkeilysalille, on käsillä jotain suurta. Vastaavasti kyse voi olla myös vakavasta mielenterveyden ongelmasta. Kaikkea tätä ja paljon enemmänkin on Merry Middle Aged Boxers

Tämän ryhmän treeneihin tullaan pitkien lentojen uuvuttamana. Huono työviikko ei poistuessa enää paina. Pienessä krapulassakin on tultu treeneihin. Yksikään kilpanyrkkeilijä ei sitoudu treeneihinsä niinkuin nämä keski-ikäiset perheenisät. Ja kaiken keskellä häärii tyttäreni, vaaleanpunaisessa kesämekossaan.

Taustoiltaan ryhmä on todella kirjava. Yksi työskentelee pankkiirina zürichissa, toinen on hoitovapaalla rentoileva päiväkodinsetä. Ja kaikkea siltä väliltä. Myös nyrkkeilytaustat ovat varsin erilaiset. Yksi on uhrannut lajille koko elämänsä ja toisessa ääripäässä on aikuisiällä löydetty kuntonyrkkeily.

Kansalaisuuksien kirjoakin löytyy. Suomi, Saksa ja Belgia näin aluksi. Keskustelut käydään varsin kirjavalla kielivarannolla. Yleiset asiat englanniksi ja yksityiskeskustelut kulloinkin sopivimmalla kielellä. Eikä me ikääntyvät isityypit ihan kivikaudelta olla, meillä on jopa oma whatsapp ryhmä.

Pienen, mutta innokkaan ryhmämme kotisalina toimii Helsingissä, Malmilla sijaitseva Combat Society. Tämän salin lajivalikoimasta löytyy nyrkkeilyn lisäksi  esimerkiksi brasilialaista jujutsua, vapaaottelua ja aikidoa. Junioritoimintaa on paljon ja perheen pienimmille on oma Budopeukaloiset - ryhmänsä.

Keskustelujen aiheet elävät omaa elämäänsä. Autoista ja jalkapallosta väitellään hyvässä hengessä. Perheasioita ja lasten kuulumisia käydään läpi, ovathan kaikki jäsenet perheelleen omistautuneita isukkeja. Ja tietysti analysoidaan tätä valitsemaamme huikean hienoa lajia.

Isyys ja keski-ikäisyys ovat yhdistävät tekijät. Isyyden kautta koko homma oikeastaan sai alkunsa. Kerroin vanhalle treenikaverille yhteisistä treeneistä tyttäreni kanssa. Kaveri kysyi, saako liittyä joukkoon. Sitten mukaan pölähti hänen ystävänsä ja lapsen luokkakaverin isä. Meille kaikille nämä treenit ovat yksi viikon kohokohta.

Oma roolini on toimia jumppaamisen ohella ryhmän valmentajana. Suunnittelen treenit etukäteen ja eräkellon pirinöiden välissä ohjeistan muille, mitä seuraavaksi tehdään. Tässä ryhmässä valmentaja ei seisoskele kehän laidalla vaan hikoilee muiden mukana.

Edes kipeytynyt akillesjänteeni ei pitänyt minua poissa näistä treeneistä


Niinpä lauantai-aamuna saavuimme tytön kanssa pelipaikoille normaalisti. En voinut itse treenata, mutta valmentaminen onnistui mainiosti. Kuten armeijassa opetetaan; omaa yksikköä ei hylätä, ei koskaan. Treeneistä poisjäänti ei ollut vaihtoehto, muu ryhmä kaipasi vakioannostaan nyrkkeilyä.

Suunnittelin treenit ja kaikkien saavuttua oli aika aloittaa. Oma olo oli vahintäänkin outo, kun treenaamisen sijaan tyydyin antamaan ohjeita ja ottamaan aikaa. Jopa tyttäreni oli silminnähden hämmentynyt isityypin seisoskelusta.


Pieni päävalmentaja nauttii näistä lauantai-aamuistaTuo pienen neidin hämmennys kertoo paljon ryhmän hengestä. Tyttö on ollut mukanani lukemattomia kertoja, kun vedän treenejä muille. Asetelman pitäisi siis olla tuttu. Mutta kun lauantaisin isityypin kuuluu treenata! Tässä ryhmässä kukaan ei ole auktoriteetti muiden yläpuolella. Kaikki ovat täsmälleen samalla viivalla.

Kun vauhtiin päästiin, sai valmentajapersoonani otteen touhusta. Keskityin omaan rooliini aivan yhtä suurella intensiteetillä kuin muut iskuihinsa. Saatoinpa salaa varovasti varjonyrkkeilläkin ja seuraavaa tekniikkaa näyttäessäni touhu lipesi jo puhtaan treenin puolelle. Kipeä nilkka kuitenkin muistutti nopeasti kuolevaisuudesta ja tyydyin osaani.


Kaipasin mukaan treeneemaan, mutta valmentaminenkin on ihan mukavaa puuhaa. Lopulta vain valmentajana mukana olo oli paljon parempi vaihtoehto kuin kokonaan pois jääminen. Sitä paitsi, salin avaimet ovat minulla, joten minun jäädessä pois ei kukaan jumppaa. Se olisi ollut väärin muuta ryhmää kohtaan, joten menin paikalle, tietenkin. 

Mikä tässä ryhmässä sitten on niin koukuttavaa?


Suurin addiktoija on tietysti nyrkkeily. Vaikka lähestyminen lajiin on hyvin erilainen, yhdistää meitä kaikkia kiinnostus tuota hienoa lajia kohtaan. Vain hanskoja käsiinsä kokeilleet ymmärtävät, ettei mikään vedä vertoja kunnon bokrailutreenille.

Ja onhan tämä pieni ryhmämme jotain aivan uniikkia. Keski-ikäiset miehet mättämässä säkkiä ja hyppimässä narua pienen tytön hihkuessa joukossa. Ei tällaista ole missään, ei lähellekään. Juuri siksi tämä on niin kova juttu.

Meillä ei ole vyöarvoja eikä muutakaan hierarkiaa. Jokainen treenaa omien kykyjensä mukaan. Samalla treenikaverit ympärillä luovat tsemppihengen, joka pistää yrittämään vielä hitusen kovempaa. Vielä yksi erä jätkät!

Miksi ihmeessä tyttäreni on sitten mukana? Ihan siksi, että nyrkkeily on meidän juttu. Viikonloppuaamut ovat jo pitkään olleet pyhitetty näille salireissuille. Neidistä on tullut erottamaton osa tätä porukkaa. Treeneihin tullessa tietysti moikataan ja vaihdetaan kuulumiset, lopussa heitetään yläfemmat.

Näissä treeneissä pääsee haastamaan itsensä. Jokainen treeni vie tavalla tai toisella äärirajoille. Aina on tarjolla uusia oivalluksia omasta tekemisestä ja nyrkkeilystä ylipäätään.

Siinä sivussa saamme me isät nauttia kunnon äijäilystä ja ehdimme vieläpä vaihtaa kuulumiset. Näiden treenien myötä on tämäkin blogi noussut pienimuotoiseksi ilmiöksi kansainvälisissä pankkipiireissä, ilman hakukoneoptimointia.

Nyrkkeilyvuosinani ehdin nähdä yhtä ja toista lajista ja sen liepeiltä, mutta Merry Middle Aged Boxers on aivan oma ilmiönsä. Jotain yhtä hienoa, kuin legendaarinen Fight Club. First rule is: you don't talk about fight club.

Jos kuitenkin kiinnostuit, niin allekirjoittanut voi raottaa salaisuuksien verhoa. Mikäli haluat mukaan heilumaan, niin lähetä sähköpostia, olet tervetullut jumpalle. Pääsyvaatimuksia ei liiemmälti ole, riittää kun täytät postauksen otsikon vaatimukset.


Tämän blogin kasvu perustuu täysin teihin lukijat. Jos artikkeli oli mielestäsi kiinnostava, jaa sitä toki eteenpäin. Olen kiitollinen kaikesta aktiivisuudesta. Ja ehkä tavataan treeneissä.

23 kommenttia:

 1. Kuulostaa mahtavalta porukalta ja hauskalta tavalta urheilla. Hieman tuo nyrkkeily itsessään nostattaa niskakarvoja. Ensimmäisenä tulee mieleen iskut päähän ja päävammat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän treeneissä lyödään vaan säkkiä. Ottelut on kaikilta jo oteltu.

   Poista
 2. Olen yksi Merry Middle-aged Boxersin osallistuja. Sparraaminen ei ole osa tätä ryhmää. Lauantai-aamu on hyvä hetki herätellä kroppaa ja aloitttaa viikonloppu pirteällä mielellä. Kuten englanniksi on tapana sanoa: There's a time and there's a place. Sparraaminen vaatii aina oman henkisen latautumisen, lauantai-aamu ei ole siihen sopiva. Ne jotka haluavat sparrata voivat osallistua seuran sparritreeneihin, jotka ovat ihan eri aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Me lyödään vaan säkkiä ja ilmaan reikiä. Olen myös kuullut huhuja, että maailmalla säkit putoilee katosta, kun ryhmämme jäsenet lyövät.

   Poista
 3. Oi, mahtavia nämä tällaiset ryhmät ja se, että tyttö voi olla mukava menossa :)

  http://lifewithhannamari.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on yksi hienoimpia juttuja koko nyrkkeilyurani varrella.

   Poista
 4. Kuulostaa mahtavalta! Voin vain kuvitella teidän porukan fiiliksen :) Meidän kuntonyrkkeilyssä on on porukkaa aina teinitytöistä yli 80-vuotiaaseen pappaan. Kaikki tulevat niin hyvin juttuun keskenään ja nauru on herkässä, vaikka nyrkit heiluvat ;) Upea laji ja upea harrastus! Toivon, että vielä mummona käyn nyrkkeilysalilla lyömässä vähintään säkkiä sama pilke silmäkulmassa kuin nytkin.

  VastaaPoista
 5. Mahtavan kuuloista! Just tuollainen terve urheilu hyvässä hengessä pitää mielen virkeänä ja bonuksena tyttö oppii ihan pienestä pitäen liikkumaan. 💪🏽

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyttö oppii sitä vauhtia, että isityypin on pakko treenata. Muuten ei oo toivoakaan pysyä tuon pikku pallosalaman kyydissä :)

   Poista
 6. Upean kuuloinen porukka ja ryhmähenki. Ja porukan nimi saa hymyn huulille :)

  VastaaPoista
 7. Ihan mahtava ryhmä ja ihanaa kun tyttö saa olla menossa mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä porukka ja nämä treenit on kaikin puolin pelkkää parhautta.

   Poista
 8. Kuulostaa mahtavalta harrastukselta ja porukalta, tosi hienoa, että tyttäresi voi olla mukana jakamassa elämyksiä myös siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki urheilu on saanut ihan uudenlaista sisältöä nyt, kun tyttö kulkee mukana :)

   Poista
 9. Kuulostaa ihanalta tuollainen ryhmä ♡ Kyllä te miehetkin tarttette siinä, missä naisetkin niitä omia ystävä- ja kaveriporukoita. Hienoa, että tyttösi saa kulkea mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sosiaalinen puoli on tärkeä osa tätä porukkaa. Tyttö kulkee mahdollisuuksien mukaan mukana kaikissa mun urheiluhommissa.

   Poista
 10. Kuulostaapa mukavalle, ja ihanaa että tyttö on innokkaana touhussa mukana! Toivotaan että omakin tyttö innostuu meikäläisen liikunta harrastuksista yhtä kovasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti innostuu. Rohkeasti vaan tyttö mukaan touhuihin, heti kun mahdollista.

   Poista