UA-119504795-1

sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Isivuoden 8 vinkkiä talviulkoiluunMe liikumme tyttäreni kanssa paljon ulkona ja työni puolesta päiväkodin setänä on tullut melkoinen määrä ulkoilutunteja lasten kanssa.

Niinpä keräsin tähän nyt muutamia vinkkejä, joilla talvisesta ulkoilusta saa taaperon kanssa kaikille mukavaa.


 1. NAUTTIKAA LUMESTA

Lunta ja kunnon lapio, siinä ainekset moneen kivaan puuhaan.

Lumi on hieno elementti ja lapset ymmärtävät tämän. Meillä on pienestä takapihasta riittänyt riemua päivästä toiseen. Tyttäreni on viettänyt lukemattomia tunteja lapioiden lunta pieneen kärryynsä ja sieltä pois.

Välillä lunta heitetään koiralle tai sitä kannetaan terassille ja isi saa lakaista sen pois. Lumeen tallotaan jalanjälkiä ja siinä pötkötellään.

Touhuja ja leikkejä on loputon kirjo eikä aika käy pitkäksi. Neiti ryntää joka päivä samalla innolla tuon talvisen elementin kimppuun.


 1. PULKAT ESIIN

Kaipaatko liikuntaa arkeesi? No niin, taapero pulkkaan ja vetämään. Reippaalla vauhdilla saat kelpo lenkin aikaiseksi ja lapsi viihtyy varmasti kyydissä.

Pulkkamäki on mitä parasta liikuntaa koko perheelle. Kun pari tuntia on rampannut mäkeä edestakaisin ylös ja alas, niin taatusti tietää liikkuneensa. Talven ajaksi voitkin surutta katkaista kuntosalijäsenyytesi. Se on kuitenkin törkeästi ylihinnoiteltu.

Meillä talven suurimmat seikkailut on koettu koiran vetämästä pulkasta maailmaa tutkien.


 1. MUISTA VERENSOKERI

Näillä pärjätään ruokaan asti.

Kylmä ilma lisää energiankulutusta. Lisäksi taaperon paksu vaatetus tekee liikkumisesta raskaampaa, mikä entisestään vauhdittaa kalorien palamista.

Nälkä tuo mukanaan kiukun ja vilun, jotka ovat kehnoja kavereita, ne kun tuppaavat viemään ilon ulkotouhuista. Tämä on hyvä huomioida ulkoilun aikatauluissa ja varusteissa. Pienet eväät ovat aina hyvä idea.

Meillä ulkoilu ajoittuu niin, että sisälle palataan käytännössä aina suoraan ruokapöytään. Mikäli ruokailuun on reilumpi tovi, nautitaan välipala, kun vaatteet on riisuttu. Maissinaksut ja mehu ovat maistuneet punaposkiselle, pienelle tutkimusmatkailijalle.


 1. SOPIVAT VARUSTEET

Sopivat varusteet takaavat ulkoilun hauskuuden.

Sopiva pukeutuminen on talviulkoilun A ja O. Toimivilla ja oikean kokoisilla vaatteilla ulkoilusta saadaan miellytttävä kokemus.

Kerrospukeutumisesta on varmasti kaikille toitotettu. Älä kuitenkaan innostu liikaa kerroksista, sillä liian paksut tamineet estävät liikkeen. Muista, että taaperollakin keho tuottaa liikkeessä merkittävän määrän lämpöä.

Vaatetukseen määrään meidän arjessa vaikuttaa merkittävästi lämpötilan lisäksi se, miten ulkoillaan. Rinkassa tai pulkassa istuessa tyttö saa verhokseen huomattavasti reilumman määrän vaatetta kuin pihalla telmiessä.

Ulkoilumuoto voi myös vaihtua lennossa. Silloin vaatetusta säädetään tarpeen mukaan. Vaihdon aikana ehtii myös mukavasti lämmitellä kaikkein kylmimmillä keleillä.

Vaihto ei koskaan tapahdu liikkeestä istumaan, ei koskaan! Kun liikkeessä lämmennyt keho jämähtää paikalleen, iskee kylmyys nopeasti ja erittäin kovaa.

Kun laitat hanskoja, näe tarvittava vaiva peukaloiden laittamiseksi oikeille paikoilleen. Tai kokeile itse, miten helppoa ja mukavaa on ulkoilla peukalot samassa nipussa muiden sormien kanssa.

Minä olen toistaiseksi pihaleikkeihin kelpuuttanut yhdet rukkaset, muissa kun peukalo ei asetu hyvin.

Vaimoni on velho nettikirppisten käytössä. Laadukkaita ja toimivia kamppeita on löytynyt pilkkahintaan. Haittaa ei koidu edes siitä, että minä kenttätestaajana olen melko armoton. Hylätyt artikkelit ovat päätyneet takaisin kiertoon netin kirpparisivuille.


 1. KUUMA MEHU

Pienillä asioilla on helppo luoda suuria elämyksiä.

Evästauko on lapselle retken kuin retken kohokohta. Talviaikaan eväshetken kruunaa kuuma mehu. Lämmin juoma lämmittää mukavasti pientä seikkailijaa ja mehun sokeri antaa lisää virtaa touhuihin.

Termari kannattaa ottaa mukaan, vaikkei suunnitelmissa olisi kauas suuntautuva retki. Lähimaastotkin tarjoavat taaperolle aina uutta tutkittavaa ja mehutauko on kokonaan oma elämyksensä.

Mehu on myös oiva ensiapu vanhaan ongelmaan kielen ja kylmän metallin kohdatessa.

Meillä isi kantaa termaria mukana vaikka oltaisiin vain takapihalla. Mehut onkin monesti nautittu terassilla istuskellen ja maailman menoa ihmetellen.

Joskus mehu on juotu vasta, kun on palattu sisään. Eteisen lattia on mitä hienoin paikka eväiden nauttimiselle.


 1. AIKAA SIIRTYMIIN

Kaikessa rauhassa vaan, kyllä se villasukka paikkansa löytää.

Tee aikatauluista riittävän väljät, varaa aikaa pukemiseen. Sinulla aikuisena on valta aikatauluista, niinpä sinulla on vastuu siitä, ettei pukemista tarvitse tehdä kiireessä.

Anna lapsen yrittää itse, kannusta, kehu ja rohkaise. Lapsi oppii hiljalleen itse pukemaan, kun aikuinen siihen kannustaa. Anna lapsen tutkia vaatteita ja varusteita kaikessa rauhassa. Kelloa ei tarvitse tuijottaa, olethan varannut aikaa riittävästi.

Minä aloitan uloslähdön asettelemalla tarvittavat vaatteet eteisen lattialle. Pyrin siihen, että pukemisen alettua kamppeet ovat käden ulottuvilla siinä järjestyksessä, kun niitä puetaan.

Sitten istutetaan neiti potalle ja vaihdetaan vaippa. Tämän jälkeen puen itse ja valjastan koiran. Sitten vasta alkaa tytön pukeminen. Näin pyrin minimoimaan ajan, jonka tyttö odottaa kuumissaan ulkovaatteet päällä.


 1. LAPSEN TAHTIIN

Ulkona mennään lapsen tahtiin. Aikuisen suunnitelmat tai mielihalut eivät voi mennä spontaanin leikin ja tutkimisen edelle.

Kun koira on käytetty tarpeillaan, mennään täysin tomeran tyttäreni ehdoilla. Neiti saa puuhata omiaan ja tutkia maailmaa omassa tahdissaan ja omilla ehdoillaan. Minä vastaan lähinnä turvallisuudesta.


 1. OSALLISTU, OSALLISTU, OSALLISTU

Sinun lapsesi haluaa jakaa ne huikeat talviseikkailut juuri sinun kanssasi. Mene mukaan, tee ja nauti. Uskalla heittäytyä mukaan lapsesi leikkiin, näytä että haluat olla täysillä mukana.

Allekirjoittanut on niin lapsenmielinen, ettei tämä tuota ongelmia. Olen täysillä mukana leikeissä ja vieläpä nautin siitä.

Voin vannoa, että lumikökköjen asettelu määrätyssä järjestyksessä kärryyn voittaa normiduunit heittämällä.

Aina tämä puuhailu duunit voittaa.

Tässä olivat meidän arjessa hyväksi havaitut jutut. Meillä toimitaan näin ja nämä pienet asiat tekevät talvitouhuista kaikille mukavia.

Mutta eivät nämä mitään jumalallisia totuuksia ole. Meidän toimintaan sopivia pikkujuttuja, joista toivottavasti on apua teille.

Jotta vinkkejä saadaan lisää, niin kommentoi ja kerro teidän perheen parhaat käytännöt.

8 kommenttia:

 1. Lumessa leikkiminen ja talviset retket tuovat mieleen niin mukavia muistoja omasta lapsuudesta! Kuuma mehu ja pieni välipala leikkien välissä on aina mukavaa, ja tärkeää myös juuri enegriansaannin kannalta.

  VastaaPoista
 2. Juuri tuo on näissä puuhissa yksi suuri tavoite. Haluan luoda tytölle muistoja, jotka vielä aikuisenakin lämmittävät mieltä.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa kyllä mukavalta puuhalta! Etenkin pulkkailu ja kuuma mehu kuuluvat omiin lapsuussuosikkeihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ala-asteen hiihtokisat ja niiden paras osuus, kuuma mehu. Pystyn vieläkin muistamaan fiilikset mehumukin kanssa istuessa.

   Poista
 4. Allekirjoitan kaikki edellämainitut! Mutta sätin itseäni siitä etten varaa _ikinä_ tarpeeksi aikaa pukemisille.
  Päivittäin ulkoillaan, paitsi nyt kun pienin on taas kuumeessa.
  Ihailen myös sitä miten lapset ulkoilevat päiväkodissa ollessaan aina kahdesti päivässä. Arvostan.
  Ihania kuvia, teillä on selkeästi kivaa yhdessä.

  VastaaPoista
 5. Päiväkodinsetänä olen säilyttänyt tuon kahden ulkoilun rytmin näin koti-isänäkin. Tuo neiti näpsä on sen verran vauhdikas pakkaus, että energian purkaminen ulkona helpottaa arkea. Ja kun on tuo oma takapiha, niin ulkoilu on aika helppoa.
  Liian ankara ei kannata itselleen olla, talviaikaan varsinkin pukemisessa on omat haastensa.
  Ja paranemisia sinne pienelle, toivottavasti pääsette pian nauttimaan talvesta.

  VastaaPoista
 6. Tosi hyviä vinkkejä! Pitää ehdottomasti laittaa nämä korvan taakse ensitalvea ajatellen. Tuo meidän just ja just 1v ei vielä oikein tuosta ulkoilusta välitä, ellei sitten pääse pulkkaan tai keinumaan 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pulkka meilläkin on kovaa valuuttaa ja koirakin tykkää, kun saa toteuttaa itseään pulkkaa vetäessä.

   Poista