UA-119504795-1

perjantai 23. elokuuta 2019

Kuinka itsearvostusta opetetaan tyttärille isät?



Vanhan miehen ryhti on kumara ja askel lyhyt, maata viistävän matala. Kävelykeppiin tukeva kulku on hidasta, vaivalloista.

Miehen vierellä kulkee nainen, nuori ja säteilevän kaunis. Herrasmiehen tavoin, vanhus kuljettaa neitoa käsikynkässä, vaikka tosiasiassa nainen enemmän kannattelee tuota kumararyhtistä vanhaa miestä.

Vanhuksella on yllään viimeisen päälle upea, tumma puku, kravatteineen ja kiiltäviksi lankattuine kenkineen, paita hohtavan valkoinen. Neitokin on selvästi panostanut ulkoasuunsa, vaatteet ovat hillityt, mutta tyylikkäät, hame tumma ja selvästi yli polven ulottuva. Meikki on kevyt, silti tyylikäs ja parfyymin tuoksu leijuu nenääni meidän ohittaessamme pariskunnan.

Tuo jotenkin epäsuhtainen pari kiinnittää huomioni, olikohan siinäkin isä ja tytär, mietin ja vilkaisen tytärtäni, tomerin askelin vieressäni kipittävää, kättäni puristavaa prinsessaani. Spontaanista mielijohteesta nappaan tytön syliin ja kysyn ” haluaisitko jätskille” ” joo, kahvilaan” kuuluu vastaus, jonka kuulee koko lähitienoo.

Suuntaamme kulkumme tuttuun kahvittelu- ja jätskipaikkaamme. Tilauskin on tuttu, isille cappucino ja tytölle vaniljapallo, strösselillä. Annosten valmistuttua etsimme vapaan pöydän ja käymme istumaan, nauttimaan yhteisestä herkkuhetkestä.

Jossain vaiheessa huomaan tuon äskeisen pariskunnan myös suuntaavan kulkunsa tähän kahvilaan. Vanhuksen olemuksessa on kaiken raihnaisuuden keskelläkin mystistä määrätietoisuutta, hänen tilatessaan ja maksaessaan kaksikon tilauksen.

Selvästi jo tottunein ottein tarjoilija kantaa heidän juomansa ja juustokakut tarjottimella pöytään, vanhuksen esitellessä koko kahvilalle miten todellinen vanhanajan herrasmies toimii.

”Häpeää ja huonoa omaatuntoa potien sujautan puhelimeni taskuun”


Kumarasta olemuksesta, kävelykepistä ja iän jo hankalaksi tekemästä liikkumisestaan huolimatta, mies auttaa takin seuralaisensa yltä ja ohjaa hänet istumaan pitelemäänsä tuoliin. Vanhuksen olemuksesta huokuu eleganssi, vanhojen kulta-aikojen loisto.

Tuossa hetkessä on helppo kuvitella samainen mies kolme - neljä vuosikymmentä sitten hurmaamassa seuralaisensa kaltaisia nuoria, näyttäviä leidejä paikallisessa tanssisalongissa. Sulavaliikkeisenä, hyvätapaisena ja varmasti supliikkimiehenä on tuo nuorukainen ollut vetovoimainen. Ei kuitenkaan naistenmies vaan rehti ja kunniakas gentlemanni.

Tässäkin hetkessä, seuralaisen silmissä on rakkautta ja lempeyttä, hänen ollessaan mukana tässä tapakasvatuksen käytännön oppitunnissa. Hyväntahtoinen hymy huulillaan hän seuraa vanhuksen toimia ja antaa tämän hemmotella itseään.

Aavistukseni tämän parin suhteen osui oikeaan. Sivukorvalla kuulen alkavan keskustelun: ” kuinka sinä voit, isä, olethan muistanut ottaa lääkkeesi” vanhan miehen vastaus jää kuulematta, kun havahdun tilanteeseen.

Häpeää ja huonoa omaatuntoa potien sujautan puhelimeni taskuun, kun tajuan tyttäreni höpötelleen pitkät pätkät, minun kuulematta juuri mitään. ” anteeksi kulta, isi ei kuunnellut. Mitä sinä olit sanomassa?”
” Miksi isi kahvilassa tilataan tuosta tiskiltä”
” Siitä pitää tilata ja sitten maksaa tilaus ja sitten nuo tädit tekee kahvit, jätskit ja muut”

Kun keskustelumme jatkuu en voi olla sivusilmällä seuraamatta tuota toista isä-tytär paria. Sanomatta sanaakaan tuo kumararyhtinen vanha mies on opettanut minulle äärimmäisen tärkeän läksyn. Läksyn joka saa minut tekemään lupauksen. 

”Voin opettaa että hänen ei koskaan tarvitse tyytyä vähempään”


Jatkossa kun me lähdemme kahvilaan tyttäreni kanssa, teen siitä erityistä. Tyylikkäät vaatteet ja paikaksi hienoin kahvila. Näistä kahvi- ja jätskihetkistä haluan tuon vanhuksen mallin mukaan luoda todellista laatuaikaa, myös ulkoisilta tunnusmerkeiltään.

Aivan kuten tuo vanhus omalleen, minäkin haluan opettaa tyttärelleni hänen olevan erityinen. Haluan antaa kokemuksia siitä, miten todellinen herrasmies toimii.

Terveen vahvan itsetunnon opettaminen on mietityttänyt minua paljon. Nyt olen saanut käytännön oppitunnin siitä, miten sen isänä teen. Tuon vanhan miehen esimerkkiä aion jatkossa seurata.

Minä esimerkilläni voin näyttää tytölle millaista kohtelua hän ansaitsee, miten suureen arvostukseen ja kunnioitukseen hän on oikeutettu. Voin opettaa että hänen ei koskaan tarvitse tyytyä vähempään.

Poistuessamme kahvilasta luon vielä viimeisen silmäyksen tuohon hurmaavan pariin. Mielessäni kiitän heitä yhdestä mieleenpainuvimmista opetuksista koko elämässäni.

Katsahdan tytärtäni, jokia kolmevuotiaan innolla tutkii ympäristöään ja jakaa havaintojaan minulle. 

Kyllä, sinä ansaitset kultaa rakas tyttäreni.

lauantai 17. elokuuta 2019

Miksi, miksi, miksi oi Miksi



Tähystäjäprinsessa on saavuttanut kyselyiän. Kysymysten tulvalle ei näy loppua, kun pieni neiti tyydyttää tiedonjanoaan. Samalla Isityyppi saa arvokasta oppia elämästä vastauksia etsiessään.

Päivä oli aurinkoinen, täydellinen yhteiselle koko päivän seikkailulle. Heti aamusta suuntasimme kulkumme ulos ja kohti uusia elämyksiä.

Kun kuljetuskalusto oli valmisteltu ja punainen paholainen pakattu oli aika aloittaa reissu. Ja kysymykset. Keskustelu oli yksinkertaisuudessaan mieliinpainuva

” Isi, miksi laitetaan kypärät”
” koska tänään mennään pyörällä ja pyöräillessä pitää olla kypärä”
”Miksi pitää olla kypärä”
”Ettei kolahda pää jos kaatuu”
”Miksi ei kolahda”
”Koska kypärä suojaa päätä”
”Pitääkö myös pandalle laittaa kypärä”
”Saat laittaa jos haluat”

Niinpä pehmopanda sai päähänsä upean mielikuvituskypärän ja Isityyppi oli valmis lähtemään matkaan. Tähystäjäprinsessan turvavyöt kiinni, vesipullo paikoilleen ja matkaan.
Neidillä oli kuitenkin lisää selvitettävää.

”Miksi pandalle ei laiteta turvavyötä”
”Koska panda voi matkustaa sinun sylissä”
”Mutta voiko panda olla minun vieressä”
”Tottakai voi
”Laitetaanko sitten turvavyö pandalle”

Niinpä Isityyppi kiinnitti pandalle turvavyöt, mielikuvitukselliset sellaiset ja matka saattoi alkaa. Ainakin melkein.

”ISIII!!! Pandan turvavyö on tiukalla”
”Onko sinun turvavyö liian tiukka”
”Ei”
”Okei. Onko kaikki hyvin?”
”Ei”
”Mikä on hätänä?”
”Pandan turvavyö on tiukka”

” Tartu lapsen kysymyksiin miksi, tartu koko sielullasi  ja ota oppia ”


Kun olin löysännyt tuon aikuisen silmin olemattoman turvavyön, asettanut molempien matkustajien kypärät vielä kerran hyvin ja varmistanut että Tähystäjäprinsessa ja panda saavat juoda samasta pullosta pääsimme liikkeelle.

Matka taittui mukavasti ja rauhallisissa merkeissä. Peräkärryn matkustamossakin vaikutettiin oikein tyytyväisiltä elämään. Sitten edessä näkyivät isot liikennevalot, joissa odotti pitkä letka autoja.

”Isi, miksi noi autot pysähtyi?”
”Koska niillä on punaiset valot”
”Miksi on punaiset valot?”
”Liikennevalot ohjaa liikennettä niin ettei tule kolareita”
”Miksi ei tule?”
”Koska ne valot antaa jokaiselle vuorollaan luvan mennä”
”Miksi me ei pysähdytä?”
”Koska me ollaan pyörätiellä, ja nyt on meillä vihreä valo”

Lämpö ja fyysinen rasitus alkoivat tehdä tehtävänsä, vastaaminen tytön kysymyksiin kävi haasteelliseksi ja hengästytti. Kuitenkin vastasin, sen kummempia miettimättä, olivathan asiat itsestäänselviä. Itsestäänselviä minulle, aikuiselle.

” Näissä hetkissä lapsi opettaa sinua enemmän kuin voit lastasi itse opettaa koskaan ”


Huomasin myös kärsivällisyyteni alkavan hiipua loputtomaan, minusta turhalta tuntuvaan kysymystulvaan. Koin raskaaksi vastailla mielestäni tyhmiin kysymyksiin. Ja silloin jysähti.

Ainoa tyhmä olin minä itse, joka en ymmärtänyt miten hienon ja tärkeän asian äärellä nyt oltiin. Tyttärelläni on pienen ihmisen sammumaton tiedonjano, halu oppia, elää ja kokea maailmaa ympärillään.

Minulla puolestani on maailman suurin kunnia olla pienen neidin luottamuksen ja kunnioituksen arvoinen. Juuri minun kanssani tuo neiti haluaa suuret kokemukset ja elämykset jakaa.

Niinpä päätin oikein heristää korviani seuraavan kysymyksen varalta, paneutua täysillä vastaamiseen. Onnekseni tilaisuuteni tuli pian, moottoripyörän huristaessa ohitsemme.

”ISIII!”
”Mitä kulta?”
”Miksi tuo moottoripyörä ei aja yksin?”
”Jonkun pitää ajaa sitä, ensin käynnistää, sitten ajaa ja ohjata”
”Miksi pitää jonkun ajaa?”
”Muuten se ei liiku ja jos liikkuisi niin se voisi ajella minne sattuu”
”Se voi törmätä roskakatokseen ja mennä rikki”
”Niin ja tulisi iso vahinko”
”Niin Isi, siksi sitä pitää jonkun ajaa”

Iloisesti höpötellen ja hymyssä suin saavuimme lopulta perille ja pakollisten vessakäynnin ja evästauon jälkeen lähdimme tutkimaan seikkailumme varsinaista kohdetta.

Tarinan opetus on kaikessa yksinkertaisuudessaan upea. 

Tartu lapsen kysymyksiin miksi, tartu koko sielullasi  ja ota oppia. Näissä hetkissä lapsi opettaa sinua enemmän kuin voit lastasi itse opettaa koskaan.

Kiitä siis jokaisesta kysymyksestä, jokaisesta hetkestä jossa lapsesi haluaa elää täydesti sinun kanssasi.


perjantai 9. elokuuta 2019

Tähystäjäprinsessan ja Isityypin paluu arkeen



Tähystäjäprinsessa ja Isityyppi palasivat maanantaina kesälaitumilta arkeen. Tässäkin kohtaa Tähystäjäprinsessan sopeutumiskyky on selvästi parempi. Siinä missä Isityyppi vielä etsii rytmiä arkeen on neiti jo rutiinilla puuhissa ja touhuissa kiinni.

Maanantaiaamu oli rankka, ainakin toiselle meistä. Päiväkotiin asteli Isityyppi, joka fyysisesti kyllä oli paikalla, puoliunessa tosin, mutta ajatuksissaan jossakin ihan muualla.

Sama sumuinen vire jatkui koko päivän ja työpäivän jälkeen olin täysin valmis petiin. Takana yksi työpäivä ja olo oli kuin jyrän alle jääneellä. Tästä tulee pitkä syksy ,mietin itsekseni.

Samaa sumuisuutta jatkui koko viikko, vasta torstaina aloin hiljalleen saada otetta hommasta ja hetkellisesti tuttuja rutiineja pyörimään. Kun on kesän ollut täysin oman itsensä herra, tuntuu paluu ulkopuolelta saneltuihin aikatauluihin todella raskaalta.

Tähystäjäprinsessa puolestaan ei turhia murehtinut tai kipuillut. Heti startista neiti oli täysillä mukana ryhmänsä toiminnassa ja innosta puhkuen lähti leikkeihin. Aivan kuin ei oltaisi välissä pois oltukaan.

Uudet kaverit olivat yhdessä päivässä luonteva osa arkea, samoin uudet aikuiset päiväkodissa. Vanhat lempileikit löytyivät salamana, samoin päiväkodin tuttu päivärytmi. Edes ruoka- ja unipaikan vaihtuminen eivät tätä pikku pallosalamaa hidastaneet.

Jäin miettimään, mistä moinen kontrasti reaktioissamme johtui. Lopulta vastaus oli ilmiselvä ja pakotti minut aikuisena taas nöyrtymään lasten suuren viisauden edessä.

Lapsi elää tässä hetkessä. Juuri tässä, juuri nyt on kaikki. Ei eilistä ei huomista, vain nyt ja tässä. Ja juuri tässä hetkessä lapsi elää joka solullaan, koko olemuksellaan.

Me aikuiset haikailemme mennyttä kesälomaa ja pohdimme tulevaa, tuhlaamme energiaamme turhuuteen, olemattomaan. Ja noissa turhuuden hetkissä hukkaamme sen kaikkein oleellisimman, tämän hetken.

Juuri tässä hetkessä on kaikki mitä meillä on ja siitä pitää kiitollisuudella ottaa kaikki irti, elää se täydesti. Juuri tässä on kaikki mitä tarvitsemme. Suuret viisaat ja oppineet kertovat, että lapsen aikakäsitys ei vielä ole kehittynyt. Minun silmissäni, lapsen aikakäsitys on täydellinen, meidän aikuisten versio on se kehittymätön. Kehittynyt aikakäsitys on ehkä osaltaan tae yhteiskunnan toiminnalle, mutta sen varjossa elämästä juoksee paljon ohi. Kirjakaupat ja internet ovat pullollaan kalliita mindfullnes-oppaita, fiksuja opuksia toki. Jos viitsimme avata silmämme ja katsoa lapseen, opimme nuo samat viisaudet, vieläpä ilmaiseksi.

Lapset ovat viisaita, paljon viisaampia kuin myönnämme. Lapset myös opettavat paljon, jos aikuinen on valmis nöyränä ottamaan tuon opetuksen vastaan.

Antoisaa ja elämysten täyttämää syksyn jatkoa kaikille lukijoille!